Deze pagina is bedoeld om huisartsen en paramedici te informeren over snurken en slaapapneu en de methodiek die ik volg bij de evaluatie en behandeling van deze klacht.
Via mijn website en door een facebook voorlichting heb ik een grote toeloop van patiënten met snurken en slaapapneu gezien en er staan nog meer mensen op mijn wachtlijst om op het spreekuur gezien te worden.
Ik zag in de praktijk en zie dat nog steeds dat er nogal wat mensen bij mij komen met duidelijke slaapapneu klachten die tot dan niet gediagnosticeerd waren met dit probleem. Een flink aantal patiënten zie ik ook via de cardioloog of de neuroloog of de internist die na een complicatie van hun slaapapneu (hartritme stoornissen die niet begrepen worden, hartinfarct, CVA, bloeddrukken die schommelen en niet goed te reguleren zijn, bloedsuikers die niet goed ingesteld kunnen worden) worden doorverwezen.
Deze laatste categorie patiënten zou wellicht deze complicatie niet gehad hebben als hun slaapapneu tijdig onderkend was en adequaat behandeld werd. Dat is jammer en u kunt nagaan wat dat voor kosten genereert voor de gezondheidszorg.
Ik meen dat de awareness van slaapapneu nog onvoldoende is in de samenleving ook bij huisartsen. Het is ook een probleem waar je heel gericht vragen over moet stellen. Dit nu is de rede waarom ik de website heb gelanceerd en een facebook voorlichting heb gegeven. Via dit medium worden veel mensen bereikt.
Het is mij gebleken dat de symptomen van slaapapneu bij veel mensen zijn doorgedrongen:
In de praktijk merk ik ook dat er nogal wat patiënten komen die geen verwijzing van de huisarts krijgen ondanks dat alle symptomen van slaapapneu aanwezig zijn. Dat begrijp ik niet zo goed omdat slaapapneu een ‘silent killer’ is en op termijn, onbehandeld, altijd tot (ernstige) complicaties leidt.
Ten eerste zie ik het meestal al aan de mensen als ze binnen komen lopen. Veelal zijn het mensen (zeker mensen met een ernstig slaapapneu probleem) die een vermoeide indruk maken met wallen onder de ogen.
Als ik de anamnese heb afgenomen weet ik vaak al of iemand slaapapneu heeft of niet. Aan de hand van het verhaal kan ik vaak al een inschatting maken of iemand een matig ernstig of ernstig slaapapneu probleem heeft.
Een licht of matig ernstig slaap apneu kan ik anamnestisch niet direct uit mekaar halen en het onderscheid tussen snurken alleen of een licht slaap apneu probleem is anamnestisch niet goed uit mekaar te halen. In deze twee laatste gevallen is een slaapregistratie nuttig om het onderscheid te maken.
Een slaapregistratie zou eigenlijk bij alle patiënten die verdacht worden van een slaap apneu probleem moeten geschieden. Maar ik moet ook rekening houden met de Surinaamse realiteit: Een slaapregistratie kost de patiënt geld aangezien het niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.
Daarom kies ik heel vaak voor een proefbehandeling met een PAP apparaat. Daar zijn ook kosten aan verbonden: de patiënt moet een masker aanschaffen aangezien ik niet meerdere mensen met een masker kan laten slapen, dat is hygiënisch niet verantwoord. En voor de afschrijving van het PAP apparaat wordt 500 SRD in rekening gebracht voor gebruik gedurende 3 nachten. De proefbehandeling heeft 2 voordelen:
Wat er nu gebeurt is dat mensen door andere specialisten een PAP apparaat krijgen voorgeschreven, daarmee naar de medische bedrijven in ons land gaan en dan wordt er een PAP apparaat voor ze besteld. Dat betekent in de praktijk het volgende :
In de praktijk komt het dus vaak voor dat ik mensen een proefbehandeling voorstel, dat is gedurende 3 nachten. Ze krijgen het PAP apparaat dan mee naar huis.
De evaluatie geschiedt door een evaluatie formulier gebaseerd op een Visual Analogue scale. Dit evaluatie formulier stuur ik de mensen per app of mail toe voor de proefbehandeling zodat ze het goed kunnen doorlezen. Als er nog vragen zijn kunnen die gesteld worden wanneer de proefbehandeling aanvangt. Dit formulier kunt u hier vinden.
In de praktijk werkt dit wel goed en ik heb nu al veel patiënten die ontzettend enthousiast waren na de proefbehandeling en een PAP apparaat wilden aanschaffen. Het probleem is vaak de prijs. Een PAP apparaat van een goed merk (Resmed, Philips, Fisher en Paykle, BMC) kost al gauw rond de 1000 USD of meer.
Deze apparaten gaan wel lang mee (6-8 jaren, soms langer) maar je moet wel het geld hebben om het aan te schaffen.
Ik ben voornemens met de zorgverzekeraars te gaan praten over dit probleem en ook het probleem van de kosten voor een proef behandeling of een slaap registratie. Wellicht dat de ziektekosten verzekeraars een deel willen vergoeden of een afbetalingsregeling met de patiënt willen treffen. Het is in elk geval ook in het belang van de zorgverzekeraar om hier over na te denken, immers de behandeling van de complicaties van slaapapneu is vele malen duurder dan het apparaat. in dit geval is preventie ruim kosten besparend.
de patiënten die met snurk klachten alleen komen zijn meestal wel van het snurken af te helpen. Dat kan door conservatieve maatregelen (afvallen, allergieën behandeling, reflux van maagzuur behandelen etc) door een celon behandeling of door een operatie.
Overigens is het (hinderlijk) snurken bij patiënten met slaapapneu met de PAP behandeling ook nagenoeg over, dat is vaak ook erg prettig voor de omgeving.
Indien er vragen zijn over het bovenstaande ben ik via de mail of telefonisch/app bereikbaar, mail adres en telefoon nummer zijn op de website elders te vinden.
Home > Slaapapneu informatie: Voor de huisartsen en paramedici
Neem rechtstreeks contact op met Dr. Drs. J.K. Bean:
Hulp nodig?
Lukt het niet om online een bestelling te plaatsen of heeft u simpel weg een vraag? Neem dan contact met mij op.
Bellen
Whatsappen
Facebook messenger